Galeri

5 Haziran 2016 Pazar

Cartedor İle İrmikli Dondurma Tarifi





İrmikli Dondurma Tarifi
Osmanlı mutfağının en özel tatlıları arasında yer alan irmik helvası, kaymaklı dondurma ile servis edildiğinde muhteşem bir lezzete dönüşüyor. Geleneksel mutfağımızın seçkin örnekleri arasında yer alan irmik helvası tarifi ile sofralarınıza geleneksel bir tat katabilirsiniz.

Malzemeler:
500 gram irmik
250 gram tereyağı (dileyenler margarin de kullanabilir)
2 yemek kaşığı çam fıstık (dolmalık fıstık)
Şerbet İçin:
1 su bardağı içme suyu
2 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
Servisi İçin:
Üzerini süslemek için fındık ya da fıstık içi
Hazırlanışı:
1. Süt, su ve şekerin hepsini bir tencereye alın. Ocağın altını kısık ateşe getirin. Malzemeleri karıştırarak şekerin erimesine kadar bu işleme devam edin.
2. Şerbet kaynadıktan sonra 2-3 dakika sonra ocağın altını kapatın. Siz diğer işlemleri yaparken şerbetinizi dinlenmeye alın.
3. Başka bir tencereye bir iki kaşık yağı alarak dolmalık fıstıkları kavurun. Bu işlem sırasında ateşin şiddeti fazla olmamalıdır. Fıstıkların rengi altın sarısına döndüğünde, hemen ateşi kısmanız gerekir. Çünkü bu noktadan sonra fıstıklarınız her an yanıp kahverengiye dönüşebilir, bu da helvada istenmeyen bir durumdur.
4. Kalan yağı tencereye ilave edin. Bütün yağ eridikten sonra irmiğin tamamını ekleyin. Bu noktada püf noktası, tahta kaşık kullanmaktır.
5. İrmiklerin rengi koyulaşana kadar sürekli karıştırarak kavrulmalarını sağlayın. Biraz zahmetli olan bu aşama, irmik helvası yapmanın en önemli basamağıdır. Karıştırma işleminiz kesintiye uğrarsa, helvanızda topaklanma riski oluşabilir. Ağızda dağılan tel tel bir helva yapmak istiyorsanız, irmiği kavurma işlemini kısık ateşte sürdürmeye devam etmelisiniz.
6. İrmiğiniz yeterince kavrulduğunda, etrafa yayılan iştah açıcı kokusuyla da kendini belli edecektir. Tam da bu noktada kenarda beklettiğiniz sütlü şerbeti, helvaya ilave edin.
7. Şerbeti ve irmiği hafifçe karıştırdıktan sonra kapağını kapatın. Kısık ateşte 10-15 dakika gibi pişirin. Bu aşamayı pilavın suyunu çekmesi aşaması gibi düşünebilirsiniz. Zaman zaman kontrol ederek, helvanız tüm şerbeti çektiğinde tencereyi ocaktan alın.
8. Tencerenin kapağının içine bir kağıt havlu sererek 5-6 dakika helvanızın demlenmesini sağlayın.
9. Helvanız artık servise hazırdır. Bir kasenin içine helva koyup kenarlarını bastırarak ortasını boş bırakın. Bu boşluğa bir top kadar Carte D'or kaymaklı helvadan yerleştirin. Dondurmanın üzerini tekrar helva ile kapatarak servis tabağına ters çevirin.
10. Üzerini arzunuza göre dövülmüş fındık ya da fıstıkla süsleyin. Dilerseniz servis tabağınıza bir top daha dondurma ilave edebilirsiniz.
Önemli Püf Noktaları
1. Kavurma sırasında ateşiniz mutlaka kısık olmalıdır, böylece helvanız güzel demlenir.
2. Sıcak helvaya dökeceğiniz şerbetiniz de parmağınızın dayanacağı sıcaklıkta olmalıdır.
İrmikli dondurma tatlınızı pişirdikten hemen sonra servis etmelisiniz. Eğer helvanız soğumuşsa, biraz ısıtabilirsiniz.
Farklı bir tarif denemek istiyorsanız, Carte D'or'un sizler için hazırladığı nefis tatlı tarifine göz atabilirsiniz. http://www.cartedor.com.tr/tarifler/dondurmali-irmik-helvasi?t=32
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder